Hur påverkar juice vår tandhälsa?

Diskussionen om juicens påverkan på tandhälsan är ständigt pågående. Är det verkligen så skadligt som tandvårdsbranschen säger? Och eftersom det har en positiv inverkan på allmänhälsan borde väl också munhälsan påverkas positivt?   

Vi har frågat Romana Axelsson, tandläkare och klinikchef på tandvårdskedjan Aqua Dental Nu reder hon ut problematiken och ger dig konkreta råd att tänka på.   
Juice har en positiv inverkan på hälsan, dessutom tyder studier på att det finns ett samband mellan juicedrickande och en hälsosam livsstil. Däremot finns det också studier som påvisar juicens negativa inverkan på våra tänder då alla drycker med ett pH-värde under 5,5 fräter på tandens emalj. Apelsinjuice har i regel ett pH-värde på 4. Tanderosion, en frätskada, uppstår då sura drycker löser upp tandens emalj på grund av hög syrahalt i munnen. Ett glas juice till frukost är inte farligt för dina tänder, men att kontinuerligt dricka juice direkt innan tandborstning kan ge skador.   

Tänk på när och hur du dricker  
Kroppen behöver C-vitamin. Trots det kan juice vara skadligt för tänderna på grund av att det är surt. Eftersom det också innehåller fruktsocker kan det orsaka karies om det förtärs för ofta och i för stor mängd. Det är viktigt att hitta en bra balans i livet när det gäller livsmedel som får dig att må bra och att förbjuda vissa av dem kan snabbt skapa en ond spiral. Därför har Aqua Dental sammanställt några rekommendationer du kan följa för att minimera riskerna för dina tänder:

Skölj munnen med vatten   
Det tar cirka en timme för saliven att neutralisera munnens pH-värde efter att du druckit juice. Därför är det fördelaktigt att skölja munnen med vatten efter intag av sura livsmedel. Vattnet sköljer bort en del av syran och påskyndar neutraliseringsprocessen.  

Vänta med att borsta tänderna  
Eftersom syraangreppet fortsätter i cirka en timme efter förtäring rekommenderas du att vänta med att borsta tänderna. Syraangreppet löser upp tändernas emalj vilket gör att en tandborste kan ge en mekanisk skada. Därför ska du vänta med att borsta tänderna i minst en timme efter att du druckit juice.   

Fördelaktigt i samband med måltider  
Genom att dricka juice i samband med måltid kan basiska födoämnen i maten delvis neutralisera juicens pH-värde. När du äter mat samtidigt som du dricker juice ökar också salivsekretionen som har en skyddande effekt på tänderna.  

Smådrick inte  
Likt all dryck förutom vatten ska du inte smådricka juice, det förlänger syraattacken på tänderna och ökar risken för tandskador.

Drick vatten  
Ett vanligt hälsoråd är att dricka vatten under dagen, det gynnar även dina tänder. Även om det är mer lockande att dricka juice hela dagen kan det vara bra för kroppen i allmänhet och tänderna i synnerhet att dricka vatten ibland.   

Välj bort energidrycker och läsk  
Energidryck och läsk har också låga pH-värden, men har ingen positiv inverkan på din allmänhälsa. Dessutom rekommenderar Livsmedelsverket att inte dricka energidryck som törstsläckare. För att dra ned på syraattackerna mot tänderna kan du därför välja bort energidryck och läsk och istället välja juice, som faktiskt kan ha en positiv inverkan på hälsan.  

Undvik överkonsumtion  
Flera varningsklockor har visat att ungdomar är en grupp där problem med frätskador växer allt mer. Självklart är det inte bara juice som resulterar i dessa skador utan läsk och energidrycker har haft en stor inverkan. Detta i takt med att konsumtion av energidrycker och läsk ökar. Likt all kost gäller “lagom är bäst” även för din juicekonsumtion. Så länge du har tandläkarens rekommendationer i åtanke är det ingen fara med att dricka juice i lagom mängd, vilket de flesta av oss gör :-)
Brämhults (Uppdaterad )

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.